top of page
  • Yazarın fotoğrafıLoba Partners

Tasfiye Halindeki Şirketlerde Vergi İncelemesi

Tasfiye halindeki şirketlerde vergi incelemesi

Mevzuata Göre Tasfiye Nedir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, tasfiyeyi; tüzel kişiliğe sahip şirketlerin fesih işlemlerinin ardından, varlıkların değerlendirilip borçların ödenmesi, alacakların tahsil edilerek nakde çevrilmesi ve kanuni ile ana sözleşme hükümlerine göre ilgili paydaşlara dağıtılmasını içeren süreç olarak tanımlamaktadır.


5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu tasfiye işlemleriyle ilgili doğrudan bir tanım yapmamakla birlikte, tasfiye sürecinin başlaması, sona ermesi, ilgili beyannameler ve tasfiye karlarının hesaplanması, tasfiye memurlarının yükümlülüklerine dair önemli bilgiler içerir. Bu kanunun 17. maddesi, tasfiye sürecinin şirket genel kurul kararının tescil edildiği tarihle başlayıp, tasfiye kararının tescil edildiği tarihle sona ereceğini belirtir. Ayrıca, tasfiyenin zararla sonuçlanması durumunda, önceki dönemler için yapılan fazla vergi ödemelerinin düzeltilip mükellefe iade edileceğini açıklar.


Tasfiye karı, tasfiye dönemi sonundaki varlık değerinin, dönem başındaki varlık değeri ile karşılaştırılması sonucu elde edilen olumlu fark olarak hesaplanır. Bu hesaplama, şirketin dönem başında ve sonunda hazırlanan bilançosunda yer alan öz sermaye değerlerine dayanır.


Tasfiye Vergi İncelemesi İçin Başvuru Süreci

Tasfiye beyannamesi sunulduktan sonra, tasfiye memurları, şirket işlemlerinin vergi kanunlarına uygunluğunun değerlendirilmesi için bir dilekçe ile başvuruda bulunurlar. Bu dilekçenin teslim alınmasından sonra, en fazla üç ay içerisinde vergi incelemeleri başlatılır ve kesintisiz olarak sürdürülür.


Vergi İncelemeleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tasfiye sürecindeki ve tamamlanmış şirketlerin vergi incelemeleri, genel vergi incelemeleri ile benzer yürütülür. Ancak tasfiye sürecinde, vergi müfettişleri tasfiyenin usulüne uygun başlatılıp başlatılmadığını, tasfiye karının doğru hesaplanıp hesaplanmadığını ve zararla sonuçlanan tasfiyelerde gereken düzeltmelerin yapılıp yapılmadığını özellikle kontrol eder. Ayrıca, tasfiye sürecindeki şirketlerin KDV ve stopaj gibi vergisel yükümlülüklerinin devam ettiği, tasfiye sürecinde geçici vergi dönem kazançları üzerinden geçici vergi ödemesi gerektiği ve bu dönemden sonraki süreçte yeni geçici vergi beyannamesi verilmemesi gerektiği hususlarına dikkat edilir.


Tasfiye halindeki şirketlerde vergi incelemesi ve tarhiyat işlemleri, şirketin tüzel kişiliğine yönelik olarak devam ederken, tasfiyesi sonuçlanmış şirketin tüzel kişiliği sona erdiğinden tasfiye öncesi ve tasfiye dönemlerine ilişkin her türlü vergi tarhiyatı ve ceza kesme işlemi, müteselsilen sorumlu olmak üzere, tasfiye öncesi dönemler için kanuni temsilcilerden, tasfiye dönemi için tasfiye memurlarından herhangi biri adına yapılır.


Loba Partners

Kurumsal Vergi Danışmanlığı Ekibi

İletişim: (0212) 806 7407

Comments


Commenting has been turned off.

Kategoriler

Image by Q.U.I

İÇ DENETİM HİZMETLERİ

İç denetim, risk yönetimi ve iç kontrol hizmetlerimiz ile kalıcı üstünlükler sağlayın

VERGİ HİZMETLERİ

Kurumsal ve bireysel vergi danışmanlığı hizmetlerimiz ile geleceğe güvenle bakın

bottom of page